Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

"Μουσική Αντίληψη"|Διδάσκων Βασίλης Κίτσος Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο με θέμα 'Μουσική Αντίληψη" θα περιλαμβάνει ομαδικά και ατομικά μαθήματα, όπου οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν στην κατανόηση τόσο των έργων που παίζουν όσο και ιδιαίτερων περιπτώσεων της μουσικής φιλολογίας. Η κατανόηση του τρόπου σκέψης του συνθέτη θα γίνει το όχημα για μια διαφορετική αντίληψη του έργου και της ερμηνείας του.
Η δυτικοευρωπαϊκή μουσική των αιώνων που προηγήθηκαν και την οποία προσπαθούμε να υποστηρίξουμε μέσα από τις μακροχρόνιες σπουδές μας, γράφτηκε από συνθέτες οι οποίοι ήταν παράλληλα και εκτελεστές, αρκετοί εκ των οποίων είχαν διαπρέψει στις συναυλίες τους κατά την παιδική και νεανική τους ηλικία. Αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο μιας μουσικής εκπαίδευσης που περιελάμβανε εξίσου την σύνθεση και την ανάλυση, την εκτέλεση και τον αυτοσχεδιασμό. Η συνθήκη αυτή που υπάρχει ακόμη στη μουσική άλλων πολιτισμών αλλά και στην παραδοσιακή μουσική, έχει εν πολλοίς χαθεί κατά τον 20ό αιώνα στη δυτικοευρωπαϊκή μουσική, ως αποτέλεσμα της γιγάντιας αύξησης του ρεπερτορίου που πρέπει να υποστηρίξει πλέον ένας σολίστας, αλλά και της γενικότερου φαινομένου της εξειδίκευσης του αιώνα που πέρασε.
Η προσδοκία του σεμιναρίου αφορά στην επανασύνδεση του ρόλου του εκτελεστή και του συνθέτη στη βάση μιας κατανόησης που απορρέει από το γεγονός μιας διαφορετικής προσέγγισης και αντίληψης των έργων. Στοιχεία ιστορικότητας, πολύτιμες πληροφορίες της μουσικολογικής έρευνας, ξεχασμένες πηγές και θα αποτελέσουν βοήθημα στην κοινή αναζήτηση.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να δηλώσουν τα έργα που επιθυμούν να παίξουν, καθώς το σεμινάριο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου